Відкрита лекція професора Францішека Бробмерека для студентів спеціальності «Дизайн»

20 жовтня 2021 року професором Бидгощської політехніки (Польща), почесним доктором Хмельницького національного університету Францішеком Бробмереком в бібліотеці Хмельницького національного університету була проведена відкрита лекція для студентів спеціальності «Дизайн». Тема лекції – «Дизайн-проєктування в контексті сучасних наукових досліджень».
На прикладі проєкту з розробки медичних респіраторів, над яким працюють науковців Бидгощської політехніки, професор Ф. Бромберек ознайомив студентів магістратури та 4 курсу бакалаврату з основними етапами роботи над науково-дослідницькими проєктами, необхідністю ґрунтовних передпроєктних досліджень, особливостями формування команди дослідників, важливістю етапів тестування та апробації результатів. Особливу увагу було приділено ролі дизайнерів в міждисциплінарних дослідженнях; важливості комунікації між спеціалістами різних галузей знань в одному проєкті; особливостям і складнощам, пов’язаним з розробкою медичних приладів. Розглянутий реальний проєкт продемонстрував вплив проблем сьогодення на проєктно-дослідницьку діяльність науковців, а також незамінну роль дизайнерів в життєво важливих напрямках сучасних міждисциплінарних наукових досліджень.

В ході зустрічі студенти задавали питання щодо участі студентів Бидгощської політехніки в наукових дослідженнях, напрямків таких досліджень, впливу на ці процеси пандемії.

В другій частині зустрічі професор Ф. Бромберек розповів студентам про особливості навчання за спеціальністю «Дизайн» в Бидгощській політехніці, а також відповів на питання щодо можливості міжнародної академічної мобільності, зокрема в рамках програми Erasmus+.

Наприкінці лекції професор Ф. Бромберек обговорив з викладачами кафедри дизайну та кафедри рисунку і проектної графіки важливість, перспективи і напрямки співпраці між науковцями Хмельницького національного університету та Бидгощської політехніки в умовах пандемії.
Дякуємо професору Францишеку Бромбереку за цікаву і змістовну лекцію, за співпрацю та обмін досвідом!

Ельвіра Базилюк,
завідувачка кафедри дизайну